.RU

Хаџи Стеван Л. Јевтић мој животни пут путешестви ј а - страница 19


VI

У 1981. години посетио сам Русију два пута. Први пут у јуну службено на позив АН СССР да одржим предавање из екологије пшенице и кукуруза и могућности прогнозирања њихових приноса. А дриги пут са децом – Душком и Мимом, септембра исте године.

Пошто сам добио позив од АН СССР да одржим предавање и одобрење факултета да могу одсуствовати. Припремио сам предавање и кренуо авионом за Москву. На аеродрому ми полицајац тражи отво-рим кофер. Када је видео хрпу дијапозитива вероватно је помислио да сам нека шпијунска птица.

-Шта Вам је то!?

-То су дијапозитиви или слајдови, како хоћете да их зовете!

-А зашто Вам служе?

-Држим предавање у Академији Наука СССР и АН Молдавије!

-Истина?

-Ево и позиви наведених Академија наука!

Полицајац затвори кофер уз извињење. На излазу из аеро-дромске зграде сачекао ме је колега из Академије маука и одвезао у хо-тел “Академик”. Сместио ме и рекао да ће ујутру доћи по мене да се договоримо о предавању. Сутрадан је дошао и одвезао ме у АН СССР где су нам рекли да прво путујемо у Кишењев и да тамо одржим пре-давање, а после повратка из Кишењева да одржим предавање у Москви. У Кишењеву нас је сачекао колега из њиховог Пољопривредног факултета, односно универзитета и одвезао у хотел. Приликом те вожње у око ми је упала нека трунка и инфицирала ми око “јечмиком” (или “чмичком”). Сутрадан је била недеља и око ми се дало на зло - било је јако црвено и већ ме доста болело. У амбуланти дежурна млада лекарка без искуства направила је глупост – ставила ми је завој преко ока – термостат за гајење бактерија, а пре тога слузокожу састругала да још више прошири површину инфекције. Сутрадан сам одржао предавање у АН Молдавије, са несношљивим боловима, по-разговарао са њиховим председником Академије и неким академицима и видео да су све то морално политички подобњаци, а у сваком погледу неспособњаци, сем у лажима. Само се диве положајима, функцијама, чиновима и партији комунистичкој чија су недоношчад. Једва сам чекао да се вратим у Москву, јер је Кишењев духовно дубока провинција. Врхунац глупости је био када ми је председник Академије Наука Молдавије А. А. рекао да је у посети његовом Институту и Академији долазила другарица Б. Л. и да је то врло умна жена јер је члан ЦК КПЈ (Централни комитет Комунистичке партије Југославије - прим. аут.), на што нисам могао да прећутим, већ сам га питао:

-Друже, А. А., Ви то заиста озбиљно мислите, или се шалите?!

-Врло озбиљно! А шта Ви мислите друже Стефане Лазаре-вићу?!

-О тој жени не вреди чак ништа мислити, и трошити време на било какве мисли, јер она то не заслужује!

Можда ово не бих рекао већ бих сачувао за себе да ме није око болело. Захвалио сам се и отишао са колегом пратиоцем на аеродром. Увече смо дошли у Москву, а око ме је страшно болело па сам теле-фонирао да ме одведу лекару. Дежурни лекар на очном факултету је одмах установио глупост младе лекарке. Скинуо је завој и ставио анти-биотик маст и рекао ми да ујутру дођем када госпођа професор очни лекар буде на клиници. Тако је и било. По хијерархији ја сам предат од врача (лекара – код Руса сваки лекар се зове врач уколико уз то нема титулу кандидата наука, доктора наука или професора, и нема неаде-кватног назива “доктор” као код нас - прим. аут.) ка специјалисти, од специјалисте кандидату наука, затим доктору наука и од доктора про-фесорки. Професорка бабушка од 120 кила паметна жена ставила ме на столицу и почиње третман са ултразвуком, лично она јер сам јој колега професор, и још гост централне Академије Наука, а онада ми каже:

-Колега, ово што радим је чиста глупост, то ништа не помаже, али је модерно јер се лечи модерном техником – замислите ултра-звуком последњим криком моде. Ја ћу Вам у поверењу рећи један метод који и студентима причам. Купите у продавници 2-3 јаја, добро их оперите и кувајте. Тако вруће замотајте у стерилну газу, ставите на око и трпите колико можете да издржите ту топлоту. Када јаје постане мла-ко узмите друго вруће, и тако третирајте један час. Онда газу ставите на око и спавајте. Ујутру ће Вам бити боље!

Тако сам и урадио.Када сам се пробудио јастук је био крвав и гнојав, чмичак се провалио, оток знатно опао и само беоњача остала црвена. Опрао сам око чајем од камилице и отишао опет код профе-сорке. А она одмах пред доцентима и асистентима узвикну:

-Но, колеге, видите шта значи ултразвук!

Затим се окрену према мени и шеретски намигну. Само смо нас двоје знали тајну. Њени сарадници су климали главом као мајмуни и дивили се. А када су сви изашли рекла ми је:

-Ово немојте, молим Вас, рећи овим глупацима. Не знају они колико народ има мудрости да се може лечити без њихове физике и ултразвука. Можда ће неко од њих доћи до ове спознаје, али мало ве-рујем, доста су глупи да то схвате. Ево Вам ове антибиотичке масти, а у апотеци купите камилицу па испирајте око и мажите са машћу. Же-лим Вам свако добро и успешно предавање!

-Хвала колегинице, а Ваш начин лечења ћу преносити другима, и не дај Боже да ми опет затреба!

У Главној Академији Наука одржао сам предавање које је било веома посећено, и са доста питања и дискусије. После предавања при-ређена је закуска, или боље рећи крканлук на којем је било доста при-ча, вицева, зезања, али све на нивоу доктора наука, професора и ака-демика. Питали су ме о моме животном путу, а причали су ми и о њи-ховом. Од свега ћу испричати само кратку причу академика Лапина, једног од подпредседника АН и директора Главног ботаночког врта АН СССР. Лапин се сећа када је букнуо Први светски рат 1914. године, он је тада имао 7 година, био је улично дете, безпризорник, а лепо је певао, па су га морнари у кафанама стављали на сто да им пева. А он им је најчешће певао:

-Србијице, Србијице, много нам је жао што те је крвави Аустромађар напао!

Ја сам му рекао:

-Ми Срби и ви Руси никада нисмо прекидали везе од када смо се раселили на све четири стране света. Ми смо вам заједно са Грцима подарили хришћанство, а ви сте нама вратили “подарок” комунизам!

-Ми смо вама вратили боље него што смо добили!

-Нисам сигуран. Као што се не могу поредити Христос и Маркс, тако се не могу поредити хришћанство и комунизам, јер хриш-ћанство се заснива на љубави, комунизам на диктатури пролетаријата. Треба да прође бар 1.000 година па да се упореди шта је боље, а ја мислим да ће и за 1.000 година постојати хришћанство, а о комунизму, оваквом, нико неће ни знати!

Тада ме је испод стола колега водич гурнуо да о томе даље не причамо, јер се плашио НКВД-а.

-Знате колега, да није било комунизма ја бих можда и даље био безпризоран, сиромах или криминалац. Овако сам научник и ака-демик. То од мене не би начинио царизам!

-Драги колега Лапин, Ви сте много старији од мене, по годи-нама ми можете бити отац, али ћу Вам рећи следеће: Ако сте паметан и мудар човек, у што не сумњам, Ви би били сиромашан али срећан и поштен човек. Не мора човек постати научник, професор, академик па да буде срећан. Може и сиромашан човек бити срећан уколико је до-бар. Зар је Вас урећио комунизам зато што сте постали то што сте сада. Ви сте срећни, ако сте срећни, јер сте поштено и добро радили, ство-рили породицу и каријеру, захваљујући срећним околностима и Вама самим, а све уз Божју помоћ!

-Колико видим Ви сте хришћанин. Зар Ви научник, професор, природњак верујете у те глупости?!

-Драги колега, ја никоме не бих рекао да су његова веровања глупости. А то што Ви називате глупостима, у то народ верује скоро 4.000 година, јер је монотеизам од Аврама, Исака, Јакова и Мојсија, а хришћанство само усавршени јахвеизам. Не бих желео да било кога вређам, рекох Вам да ће идеја хришћанства и хришћанске љубави владати и даље ипосле 1.000, 2.000 и више година уколико буде људи на Земљи!

Колега Лапин не могавши да ми се супростави, је променио тему, и каже ми:

-Око Вам сада добро изгледа. Чујем да су Вам лечили са најсавременијом методом – ултразвуком!

-Да, ултразвуком лекари, а ја јајетом, газом и камилицом. Мој метод је много бољи него ултразвук!

Нисам хтео да одам професорку, дао сам јој реч!

-Видим да сте у свему конзервативни, па и у лечењу, а млађи сте од мене више од 20 година, како то?!

-Неке идеје нису никада заостале и конзервативне, јер су проверене и увек су савремене, а како их неко види и назива, то је мање важно. Љубав према људима не може никад бити заосталост и конзервативност, па ма колико стара, а вулгарни материјализам је модеран али због њега многи људи и народи пате.

-Шта сте тиме хтели да кажете?!

-Размислите, можда нисам ни рекао, а ако размислите видећете да сам у праву. Остајте ми здраво и хвала на занимљивом разговору. Радо ћу се Вас и Ваших сарадника сећати. Збогом!

Сутрадан сам обишао Главни ботанички врт Академије Наука СССР. То је највећа ботаничка башта на свету, површине 700 ха (7 км. кв.) и налази се такорећи усред Москве, и у њој се гаји око 40.000 биљних врста из целог света и из свих климатских зона: од Артика до тропа, и од тропа до Антарктика. Формирао ју је Николај Васиљевић Цицин 1942. године, по наређењу Стаљина, чим су Немци одбачени од Москве. Кроз врт протичу 4 реке. Врт се може за дан обићи само ауто-мобилом, пешке би требало неколико дана.

Николај Васиљевић Цицин је био доживотни директор Глав-ног ботаничког врта, умро је 1980. године. Са њим сам се сусрео, био ми је рецензент на монографији “Пшеница”. То је диван човек, смели експериментатор, творац вишегодишње пшенице и низа биљних врста удаљеном хибридизацијом. Поклонио ми је уз посвету његову моно-графију “Вишегодишња пшеница”. О њему сам после његове смрти написао и објавио “Ин меморијам”.

За време мога боравка у Москви одржавао се “Конкурс Чај-ковског”, на којем су учествовали млади музичари – таленти из целог света. Мој водич и пратилац Е. Б. Кириченко, као пријатељ Ирине Ар-хипове, председнице жирија, успео је да набави улазнице да у сло-бодном времену слушамо и гледамо ове младе генијалце. Отишли смо и седели у првом реду. Сала препуна, а два пута више испред сале. За време паузе ми кренемо према излазу. Гледаоци, видевши ме у првом реду и то са брадом, су мислили да сам неки маестро (мени сличан) па су ми почели подметати разне свеске, плоче, разгледнице, слике, са речима:

Маестро, молим, потпишите!

Ја се брзо снађем и почнем потписивати, али никад краја. Окренем се колеги Кириченку који је ишао иза мене, и видим он пуца од смеха. Онда се и ја засмејем и једва пробијем напоље. Обадва смо се смејали као луди. Возач пита зашто се смејемо, а ми од смеха не може-мо да дођемо до даха, и онда му објаснимо, па се и он почео смејати. Тако сам тога дана личио на неког музичког маестра. Али истог дана у близини Останкино су ме поздравили неколико старијих људи са “Помаже Бог Оче!” и “Благослови Оче!”. Ја сам, не правећи се важним, само нормално одговорио “Бог ти помогао” и “Бог те благословио!”.

Када сам о томе испричао у Академији, сви су заћутали, па ће један: “То су стари и примитивни људи!”, а други ће иронично: “Такви грађани нису завршили курс религије и атеизма!”

-Зар и то постоји?! - запитах зачуђено.

-Како да не. Не може се за неколико деценија избити људима из глава што им је усађено и усађивано 2.000 година!

-Не 2.000 година, већ стотине хиљада година човек размишља о Богу, открива Га и никада до краја неће Га открити, јер Бог је Истина, а њу до краја нећемо спознати. Најлакше је одбацити Бога и правити се напредан и паметан!

То је деловало као да сам бацио бомбу. Верујем да су се пока-јали што су ме позвали. А можда су касније и увидели да сам у праву. Ко ће руску мимикрију открити. Они су ипак источњаци и загонетни. Нису као већина нас Срба - “Што на уму то на друму!”

На аеродрому Внуково авион за Београд сам чекао 20 часова, на клупи без спавања и без хране зато што наша компанија ЈАТ није имала новаца да плати Русима гориво за авион већ месецима, а када су им платили ми смо полетели. Тада сам осетио да поред духовне почи-ње и економска беда.


istoriki-rannej-imperii-marina-yurevna-istoriya-istoricheskogo-znaniya-repina-lorina-petrovna-zvereva-vera-vladimirovna.html
istoriko-arheologicheskij-ocherk-krima-stranica-8.html
istoriko-arhivnij-institut.html
istoriko-arhivnij-voenno-memorialnij-centr-stranica-16.html
istoriko-arhivnij-voenno-memorialnij-centr-stranica-39.html
istoriko-arhivnij-voenno-memorialnij-centr-stranica-43.html
 • portfolio.largereferat.info/plan-statisticheskogo-nablyudeniya-dostovernost-statisticheskih-dannih-oshibki-statisticheskogo-nablyudeniya-stranica-10.html
 • tetrad.largereferat.info/variant-13-uchebno-metodicheskij-kompleks-dlya-specialnosti-080401-tovarovedenie-i-ekspertiza-tovarov-080502.html
 • write.largereferat.info/glava-1-strategiya-pervoj-kampanii-1914-g-russko-francuzskoe-voenno-strategicheskoe-vzaimodejstvie-v-period-pervoj-mirovoj-vojni.html
 • zadachi.largereferat.info/russkaya-praga-priglashaet-v-gosti-vserossijskij-konkurs-intellektualnih-proektov-derzhava-2009-relikvii-russkogo.html
 • writing.largereferat.info/dosug-drevnej-grecii.html
 • literature.largereferat.info/department-of-linguistics-and-intercultural-communication.html
 • knowledge.largereferat.info/obshaya-trudoemkost-izucheniya-disciplini-sostavlyaet-2-zachetnih-edinic-72-chas-stranica-7.html
 • urok.largereferat.info/prezident-pravitelstvo-parlament-22-tis-zhitelej-arhangelskoj-oblasti-proshli-uglublennie-medosmotri-s-nachala-goda.html
 • institut.largereferat.info/tema-11-rinok-zemelnih-resursov-i-ego-osobennosti-uchebnaya-programma-kursa-ekonomika-dlya-obuchayushihsya-10-11.html
 • tetrad.largereferat.info/uvedomlenie-o-provedenii-godovogo-obshego-sobraniya-akcionerov.html
 • literatura.largereferat.info/selskoe-hozyajstvo-tovarovedenie-produkcii-selskogo-hozyajstva-novie-postupleniya-za-12-09-g.html
 • textbook.largereferat.info/klyuch-k-tajnam-drevnej-i-sovremennoj-nauki-i-teosofii.html
 • lecture.largereferat.info/7-spisok-ispolzovannoj-literaturi-2-1-opredelenie-etiologii-bronhopnevmonii-telyat-4.html
 • tests.largereferat.info/komfort-2000.html
 • university.largereferat.info/glava-rostovskoj-oblasti-ostalsya-nedovolen-protivopozharnimi-merami-v-regione-yugaru-05082010.html
 • writing.largereferat.info/dienovie-uglevodorodi-alkadieni-ili-diolefini-chast-2.html
 • university.largereferat.info/glava-10-zakonodatelstvo-i-praktika-otdelnih-stran-zakonodatelstvo-i-praktika-otdelnih-stran.html
 • education.largereferat.info/135-plan-raboti-yuristov-plan-raboti-municipalnogo-kazennogo-uchrezhdeniya-komitet-po-obrazovaniyu-i-delam-molodezhi.html
 • learn.largereferat.info/glava-13-organizacionnie-kommunikacii-voprosi-dlya-obsuzhdeniya-39.html
 • shpargalka.largereferat.info/valeriya-gergieva-nagradili-za-mecenatstvo-etot-i-drugie-voprosi-stali-temoj-obsuzhdenij-uchastnikov-kruglogo-stola.html
 • crib.largereferat.info/instrukciya-po-ustanovke-i-nastrojke-igri-po-internetu-specialno-dlya.html
 • report.largereferat.info/igrovie-metodi-v-terapii.html
 • kontrolnaya.largereferat.info/razdel-9-regionalnij-gosudarstvennij-ekologicheskij-kontrol-doklad-o-sostoyanii-i-ohrane-okruzhayushej-sredi-kemerovskoj.html
 • reading.largereferat.info/master-klass-znakomstvo-s-resursami-i-instrumentami-edinoj-kollekcii-cifrovih-obrazovatelnih-resursov.html
 • zadachi.largereferat.info/tehnologya-viroshuvannya-risu.html
 • kolledzh.largereferat.info/arhetip-v-shahname-firdousi-10-01-03-literatura-narodov-stran-zarubezhya-persidskaya-literatura.html
 • exchangerate.largereferat.info/glava-chetvertaya-pobedu-nado-gotovit-pervencev-a-a-chest-smolodu-roman.html
 • doklad.largereferat.info/vabramovich-metafizika-i-kosmologiya-uchyonogo-nikoli-tesli-yu-v-mazurin-nikola-tesla-slavyanskij-genij.html
 • ekzamen.largereferat.info/soderzhanie-statya-1.html
 • exam.largereferat.info/vospitanie-cennostnogo-otnosheniya-k-prekrasnomu-formirovanie-predstavlenij-ob-esteticheskih-idealah-i-cennostyah-esteticheskoe-vospitanie.html
 • uchenik.largereferat.info/allergiya-i-allergicheskie-zabolevaniya-chast-27.html
 • lektsiya.largereferat.info/prilozhenie-1-prikaz-ot-27-dekabrya-2000-g-163-mezhotraslevie-pravila-po-ohrane-truda-pravila-bezopasnosti.html
 • shpargalka.largereferat.info/visshaya-liga-prodazh-tehnologiya-zaklyucheniya-sdelok-les-dejn.html
 • lektsiya.largereferat.info/potrebitelskie-svojstva-kosmeticheskih-tovarov-i-faktori-ih-formirovaniya-chast-3.html
 • credit.largereferat.info/ochet-o-realizacii-programmi-v-dvuhletnem-periode-2000-2001-gg-dokument-podgotovlen-sekretariatom.html
 • © LargeReferat.info
  Мобильный рефератник - для мобильных людей.